Selecteer een pagina

Dit jaar koop ik geen relatiegeschenken voor mijn opdrachtgevers. Ik gebruik dat bedrag als donatie voor een goed doel.

Dat goede doel is de Voedselbank in mijn woonplaats Rijen. Alleen doneer ik geen voedsel, maar maandverband en tampons. Twee grote boodschappentassen vol heb ik bij het Kruidvat ingeslagen. Verdeeld over meerdere dagen, omdat er niet genoeg voorraad was. Even vreesde ik, in deze lockdown periode, aangesproken te worden op hamstergedrag. Maar in dat geval had ik een goed verhaal achter de hand.

Dat verhaal gaat over menstruatie armoede, een fenomeen waar veel vrouwen met een krap budget helaas mee te kampen hebben. Ook hier in Nederland. Pubermeisjes die noodgedwongen thuis blijven van school, omdat er niet genoeg geld is voor de juiste hygiënische bescherming. Vrouwen die in de supermarkt moeilijke keuzes moeten maken tussen eten kopen of maandverband.

Dit gaat me zo aan het hart! Als je in deze, voor veel vrouwen toch al minst leuke periode van de maand, ook nog angst en zorgen moet hebben over het feit dat je geen goede bescherming draagt, dan wordt het pas echt ellendig. Dat gun ik niemand.

Ik heb daarom contact gezocht met de plaatselijke Voedselbank. Zij gaven aan dat dit probleem zeker ook speelt onder hun klantenkring, maar dat ze deze producten nog nooit eerder aangeboden hadden gekregen. Ze waren er dus heel blij mee. Ik kreeg ook de garantie dat zij ervoor zorgen dat de producten heel gericht terechtkomen, te beginnen bij gezinnen met pubermeisjes. In totaal bestaat de vrouwelijke doelgroep binnen deze Voedselbank uit ongeveer 80 personen. Ik heb daarom zo ingekocht dat ik een variatie had van zo’n 80 verschillende verpakkingen.

Maar ja, dan is straks de decembermaand voorbij en wordt iedereen in januari opnieuw ongesteld. Zo werkt een vrouwenlichaam nou eenmaal… Helaas zijn we in Nederland nog niet zo ver als in Schotland, waar maandverband en tampons gratis te verkrijgen zijn. Daarom ga ik me tijdens de feestdagen eens bezinnen op een meer structurele aanpak van dit probleem. Wie weet kan ik, gesteund door andere donateurs, iets groters opzetten. En samen met de Voedselbak misschien winkels of leveranciers benaderen. Zodat bij deze meiden en vrouwen, die het al moeilijk genoeg hebben, elke maand in ieder geval één zorg wordt weggenomen.