Selecteer een pagina

“Hé, daar hebben we de menstruatiemevrouw!” Ik schiet in de lach bij het horen van deze joviale begroeting, als ik de plaatselijke Voedselbank binnenloop. Zonder enige context zou een ander kunnen denken dat het beledigend bedoeld is. Ik heb het in het verleden immers regelmatig meegemaakt dat mannelijke collega’s onderling, geheel misplaatst, tot de conclusie kwamen dat hun vrouwelijke collega ‘wel weer ongesteld zou zijn’. Simpelweg omdat ze zich niet liet ondersneeuwen door hun haantjesgedrag of hen flink van repliek diende over iets waar ze het niet mee eens was. Maar gelukkig speelde hier niets van dit alles en voelde ik me zelfs trots vanwege deze Geuzennaam.

Trots, omdat dat kleine ideetje, dat zich eind vorig jaar in mijn hoofd nestelde, nu is uitgegroeid tot een blijvende en structurele hulp aan vrouwen en pubermeisjes uit mijn dorp, die onvoldoende financiële middelen hebben om menstruatieproducten te kopen. Trots, op die ruim 40 vrouwen uit mijn lokale netwerk, die zich vol enthousiasme achter mijn initiatief schaarden en het financieel ondersteunen. Door hun kleine, vaste maandelijkse bijdrage of door een mooie, eenmalige gift is er nu voor de lange termijn voldoende geld om elke maand voor de Voedselbank in ons dorp een bestelling te doen. Van vrouwen, voor vrouwen. Zo mooi dat we dit voor elkaar hebben gekregen!

Bij de klanten van de Voedselbank hebben we per gezin geïnventariseerd naar welke producten hun voorkeur uitgaat. De plaatselijke Albert Heijn was zo aardig om 25% korting te geven op het huismerk maandverband en tampons. Elke derde week van de maand plaats ik daar nu een bestelling. Als kind was ik al dol op winkeltje spelen en nu vind ik het nog steeds leuk om die dozen uit te pakken en mooi per product op de schappen van de Voedselbankruimte uit te stallen. Elke vierde week maak ik samen met Nettie, één van die schatten van vrijwilligers bij de Voedselbank, per gezin een tasje klaar met de menstruatiebestelling. Nettie is ook degene die mij vertelt hoe dankbaar mensen zijn om deze spullen te ontvangen. En hoe fijn ze het vinden dat het niet iets eenmaligs is, maar dat ze er op kunnen rekenen dit voortaan elke maand te krijgen. Een kleine zorg minder, in een leven dat vaak gebukt gaat onder kommernis en tegenslag. Terwijl ik ‘winkeltje speel’, realiseer ik me hoe bevoorrecht ik ben dat mijn naam daar niet op de lijst staat. Mevrouw H met twee dochters: goed voor 3 pakjes ultra normaal met vleugels, 1 pakje maxi night en 2 maal tampons super. Bevoorrecht, dat ik de tasjes in mag pakken en niet uit.